De wijsheid en de kracht van het vrouwelijk principe

‘Meer dan 300 jaar is het westelijk denken gedomineerd door de beelden van het industrialisme en de wetenschappelijk methode. Het wordt tijd om de metaforen te veranderen. We moeten overstappen van lineaire, mechanische metaforen naar organischer metaforen voor menselijke groei en ontwikkeling.’    Sir Ken Robinson

Dit citaat van Ken Robinson laat naar mijn idee het verlangen zien naar een duidelijker leiding van het vrouwelijk principe in de mens. Deze kant is vele eeuwenlang ondergesneeuwd geweest en het wordt tijd dat we haar onder de sneeuw uit graven en de plaats geven die ze verdient. Maar waar is dat vrouwelijk weten, die vrouwelijke wijsheid gebleven?

Langzaam aan zien we steeds meer van haar in onze realiteit verschijnen. Een paar jaar geleden verraste ze ons met grote borden op de snelweg: ‘Rijd met je hart!’ Zo’n tekst was een jaar of vijf eerder niet mogelijk geweest. Ik weet niet of het door een man of door een vrouw bedacht is, maar het was voor mij een teken dat het vrouwelijk principe actief is.

Wie weet meer van het vrouwelijk principe dan de vrouw zelf? En hoe kunnen wij als vrouwen onszelf en elkaar bemoedigen om onze vrouwelijke wijsheid en vrouwelijke kracht op te diepen, zodat die steeds meer actief kan worden in de wereld?

Niet alle vrouwen zijn biologische moeders, maar we zijn wel allemaal dochters van moeders en dat betekent dat de informatie over baren en geboren worden in ons DNA opgeslagen ligt. Kwaliteiten die met conceptie, groei en geboorteproces te maken hebben, zijn:

Geduld hebben – weten dat een proces duurt zolang als het duurt – kunnen laten rijpen – pijn en ongemak kunnen verdragen met het resultaat voor ogen – volhouden – liefde – verbinding – koestering – zorg en respect voor wat kwetsbaar is – vertrouwen op de groeikracht van wat nog maar pril aanwezig is – vertrouwen in de levenskracht van de natuur – totale inzet van lichaam en geest – de natuur haar loop laten hebben zonder in te grijpen – op je handen kunnen blijven zitten totdat het moment van handelen daar is – handelen vanuit innerlijk weten.

Het zijn allemaal kwaliteiten die je misschien niet als eerste in je sollicitatiebrief zou noemen. Ze zijn zelfs vaak als zwakheden gezien. En toch is het op dit moment deze houding waar de wereld grote behoefte aan heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: