Sensitief pionieren in het bedrijfsleven

De laatste tijd krijg ik signalen dat er in het bedrijfsleven steeds meer interesse begint te ontstaan voor de kwaliteiten van sensitieve pioniers. Het is ook zeker geen toeval dat veel adviseurs, coaches en consultants bij deze groep horen. Eigenlijk heeft iedere manager een sensitieve adviseur nodig, niet alleen vanwege de visionaire blik, maar ook om contact te houden met het proces en de gevoelens van degenen voor en met wie hij werkt. Maar ook op de werkvloer wordt steeds meer ingezien dat hoogsensitieve mensen een interessante bijdrage kunnen hebben.

Ik kijk graag naar het programma Boeken van de VPRO. Afgelopen zondag interviewde Wim Brands Dick van Delft, die samen met Ad Maas een boek samenstelde over het Natlab van Philips: Philips Research, 100 jaar uitvindingen die ertoe doen. Sensitieve pioniers zijn uitvinders. Misschien niet allemaal in de harde sector, maar vaak wel uitvinders van een nieuwe levensstijl. Ze laten bijvoorbeeld zien dat je niet over lijken hoeft te gaan, maar ook doelen kunt bereiken met een zachte kracht, waardoor mensen steeds opnieuw bemoedigd worden om het beste uit zichzelf te halen.

Uitvinders zijn creatievelingen. Die floreren niet in een baan van negen tot vijf waarin alles wat ze doen, voortdurend gecontroleerd en vastgelegd wordt. Ze bloeien op in een atmosfeer van vrijheid en vertrouwen, waarin ze hun, vaak intuïtieve, invallen mogen volgen. Dick van Delft beschreef in dit interview bijvoorbeeld het vrijdagmiddagonderzoek dat een tijdlang in zwang was bij het Natlab. Dat was een moment waarop uitvinders de volle vrijheid kregen. Bij wat hij beschreef, kreeg ik een beeld van een stel dollende jonge honden. Geen inval was gek genoeg om er niet over te kunnen brainstormen en hem eventueel uit te voeren. Juist hier is de kiem gelegd voor talloze prachtige uitvindingen.

Er was dus heel veel vertrouwen in het talent van degenen die daar werkten en de leiding wist dat de vrijheid en het vertrouwen dat hen gegeven werd, zich uiteindelijk volledig zou uitbetalen. Ik werd erg blij van dit idee en ik dacht: dit is wat er bij veel pioniers in de werksituatie ontbreekt en wat er ingevoerd moet gaan worden. Er moet een plek zijn waar de jonge honden in de werknemers losgelaten kunnen worden.

Veel sensitieve pioniers  zijn al bij reguliere organisaties vertrokken om een eigen bedrijf als zzp-er te beginnen. Ze willen de vrijheid hebben om hun eigen intuïtieve invallen te volgen en hun eigen werkomstandigheden vorm te geven. Maar stel je voor dat ze konden blijven, onder betere voorwaarden. Zou dat het bedrijfsleven niet een enorme stap verder kunnen brengen?

Alleen, hoe brengen we onder woorden dat deze vrijheid en dit vertrouwen de investering waard zijn?

Veel sensitieve pioniers hebben een prachtige unieke bijdrage of een prachtig uniek product, maar het is zo nieuw, om niet te zeggen vaag, voor anderen en tegelijkertijd zo gewoon voor henzelf, dat ze er maar moeilijk woorden voor kunnen vinden. Velen vragen zich af: Wat doe ik nou eigenlijk? Wat is precies mijn speciale bijdrage? Zet ik wel al mijn kwaliteiten in? En hoe kan ik die benoemen, zodat ik in bepaalde situaties ook ingeschakeld word? Veel ligt nog op een onbewust niveau verborgen.

Ik denk dat het de komende periode heel belangrijk is om een antwoord op deze vragen te vinden. Als de bijdrage van hoogsensitieve mensen vanuit het onbewuste in het bewustzijn komt, gaat er heel veel in positieve zin veranderen en wordt het leven voor hen ook een stuk makkelijker. Dat is ook eigenlijk waarom ik dit werk al zo lang doe.

Hieronder een aantal vragen als aanjager. Ik zou het fijn vinden als zoveel mogelijk mensen die zouden willen beantwoorden. Zo vinden we steeds meer woorden om te benoemen wat we nodig hebben om onze kwaliteiten helemaal in te gaan zetten.

  1.  Wat is jouw unieke bijdrage als hoogsensitief mens in jouw werksituatie? Geef een concreet voorbeeld waar je dat aan merkt. 
  2. Wat zijn belemmeringen die je hierin tegen komt?
  3. Wat kan de speciale bijdrage zijn van hoogsensitieve mensen in werksituaties? Waar merk je dat aan?
  4. Wat kunnen speciaal hoogsensitieve mensen betekenen voor organisaties?
  5. Wat zijn de ideale voorwaarden waaronder hoogsensitieve mensen kunnen bloeien, zodat het bedrijf optimaal van hun kwaliteiten kan profiteren? Maak een verlanglijst.
  6. Wat zou er volgens jou gebeuren als sensitieve pioniers hun kwaliteiten volledig en vrijuit in konden zetten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: