Overeind blijven bij evenwichtsschommelingen

Dit is een tijd waarin gevoelige mensen gemakkelijk uit het lood raken. Er gebeurt erg veel om ons heen. Kranten en TV overdonderen ons met narigheid. Vertrouwde instituties staan op losse schroeven. Zelfs op de banken kunnen we niet echt meer vertrouwen. Dat geeft veel onzekerheid. Op de zon is van alles gaande waardoor de aarde bloot staat aan hevige elektromagnetische invloeden, die een effect op ons bewustzijn hebben. En wie ervaren dat het eerst? Drie keer raden. Veel mensen verkeren in zwaar weer, met alle emoties van dien, die een gevoelig mens gemakkelijk oppikt. En daardoor kun je zelf soms het gevoel hebben dat je in zwaar weer verkeert, terwijl er eigenlijk niet zoveel met je aan de hand is.

Zwaar weer ervaren wil niet zeggen dat je verkeerd bezig bent. Dat lijkt misschien een open deur, maar het kan tegen hooggevoelige mensen niet vaak genoeg gezegd worden. Als je zo gevoelig bent dat je ieder veranderingetje in jezelf aanvoelt, kun je al snel het idee hebben dat je in zwaar weer verkeert. Die kleine veranderingen brengen je systeem telkens een klein beetje uit het lood, en dat voelt heel ongemakkelijk aan. Minder gevoelige mensen begrijpen daar niets van, en als je niet uitkijkt, kun je daar ook weer last van hebben.

Wat nu meer dan ooit van je gevraagd wordt, is bij de les blijven, je niet mee laten slepen door het ongemak, maar contact maken met het deel van jou dat vertrouwen heeft en moedig is. Het is namelijk topsport om met zo’n gevoelig systeem in de wereld te staan, de risico’s te nemen die daarbij horen, en er niet voor te kiezen om alsmaar in de comfort zone te blijven. Daarvoor dien je al je vertrouwen en al je moed te mobiliseren.

Door mijn dagelijkse discipline van schrijvend mediteren, waarbij ik dan ook vaak een kaartje[1] mag trekken, maak ik een veilige bedding voor mezelf. Ik maak zo weer contact met mijn bestemming op aarde, waardoor ik vanuit een heel ander perspectief naar de schommelingen in mijn evenwicht kan kijken en beter kan zien wat er nu eigenlijk precies gaande is.

Het is hard werken om in balans te blijven. En zeker als je een bepaald doel voor ogen hebt, kun je op de weg daarheen pittige belemmeringen tegenkomen. Soms lijk je terug te vallen in een oude versie van jezelf. Dan is het net alsof je ondanks je nijvere arbeid geen zier opgeschoten bent.

Het is goed om je te realiseren dat dit niet klopt. Die ogenschijnlijke terugval hoort bij het proces. De mentale schoonmaak die bij veranderingen hoort, brengt nou eenmaal met zich mee dat hardnekkige patronen nog een keer ervaren moeten worden zodat je ze vervolgens los kunt laten. Dat kan wel hevig zijn, maar het gaat ook weer snel voorbij, als je er tenminste niet allerlei onheilsscenario’s aan vast knoopt, en je gedachten vastbesloten blijft richten op de goede afloop.

Wat ons eigenlijk voortdurend te doen staat, is de verbinding met ons authentieke Zelf en onze stabiliteit te herstellen. Een beetje humor helpt daar enorm bij, want we zijn het meest effectief als we het leven niet al te ernstig nemen.

Op de website van Marieke de Vrij vind je een aantal mooie en effectieve oefeningen die je kunnen helpen om je evenwicht te behouden of te herstellen: http://www.devrijemare.nl/kom-in-verstilling/oefen-zelf .


[1] Ik trek graag een (grappig) engelkaartje, zie https://innerlinks.com/login1.php?id=1, en een Moeder Aarde kaart van Jamie Sams, zie http://www.dewegvanhethart.com/kaartleggen/kaart40.html.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: